- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Heikot jäät
Maltti on aina valttia jäällä. Jään kantokyky pitää mitata ns. teräsjään mukaan (kiinteä syysjää). Jään vahvuus voi esimerkiksi virtauksista ja pohjan laadusta riippuen vaihdella paljon lyhyelläkin matkalla. Siksi on varmistettava, että jää on tarpeeksi vahvaa koko alueella, jolla aiotaan liikkua.
Kiinteä 10 cm:n paksuinen syysjää kestää yhden henkilön. Kun liikkeellä on suurempi joukko, on jään oltava jo vahvempaa. Auringon haurastama kevätjää saattaa pettää jopa 30 cm:n paksuisena.
Vaaralliset paikat
Vaarallisia paikkoja ovat joet, järvien kapeikot, jokien ja purojen suistot sekä äkkijyrkästi veteen putoavien rantapenkereiden vierustat, järvessä olevien lähteiden kohdat, vedenalaisten karien ympäristö ja virtaavat paikat. Halkeaman kohdalla jään kantavuus heikkenee. Myös kaislat tekevät jäästä seulan ja samalla hauraan.
Jäällä liikkuvan turvavarustus
- Jäänaskalit ovat jäällä liikkujan perusturvallisuusvaruste. Naskaleita tarvitsevat niin pilkkijät kuin retkiluistelijatkin. Naskalit pidetään helposti saatavilla, esimerkiksi kaulassa roikkumassa. Jään pettäessä naskalit isketään jään reunaan ja niiden avulla kavutaan hyisestä vedestä kantavalle jäälle. Joissakin naskaleissa on mukana hätäpilli, jonka ääni kantaa kauas. Naskaleissa tärkeitä ominaisuuksia ovat:
- Piikkien kestävyys: piikki ei saa irrota kahvasta kun naskali lyödään jäähän ja sen avulla vedetään veden varaan joutunut jäälle.
- Kahvat eivät saa olla liukkaat, vaan niistä on saatava hyvä ja pitävä ote.
- Naskaleissa on oltava hyvä kiinnitys. Naskalit eivät saa irrota vapaasti roikkumaan, jolloin on vaara pistää piikillä itseään. Hätätilanteessa kiinnitys on saatava helposti auki ja naskalit nopeasti käyttöön.
- Naskaleissa on oltava säädettävä hihna kaulan ympäri. Naskalien on roikuttava oikealla korkeudella rinnan kohdalla, jolloin ne saadaan nopeasti käyttöön.
- Jääpiikki/-sauva on tukeva teräskärkinen sauva, joka läpäisee 5 cm:n jään yhdellä iskulla. Sen avulla voi kokeilla jään kestävyyttä ja myös hädän tullen auttaa itsensä tai toisen ylös avannosta. Tavallinen puukeppikin on parempi kuin ei mitään.
- Heittoköysi pidetään helposti saatavilla, esimerkiksi repun sivutaskussa. Sen avulla jäihin pudonneen voi auttaa takaisin.
- Reppu, joka on varustettu lannevyöllä tai haarahihnalla. Reppu toimii kellunta-apuna, kun siihen on pakattu vesitiiviiseen pussiin varavaatekerta ja pyyhe.
- Muovisella pillillä hälytetään apua.
- Ota mukaan myös kaveri - yksin ei kannata mennä jäälle!