- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Sään ennustaminen
Yksi retken tunnelmaan vaikuttava tekijä on sää. Sähköisen viestinnän aikakaudella on saatavilla ajantasaisia sääennusteita sekä runsaasti tietoa sääilmiöistä. Retkeilijän on kuitenkin hyvä huomioida, että sää saattaa poiketa ennustetusta. Lähiajan sään vaihteluita voi tarkkailla ja yrittää ennustaa, vaikka ei olisikaan meteorologi. Sään seuraaminen ja ennakointi on tärkeää myös retken turvallisuuden kannalta.
Joka sää on hyvä retkisää, kun on oikea varustus ja valpas mieli!
Tunnista sään muutokset ja ennakoi
Retkeilijän turvallisuuden vuoksi olisi tärkeää osata tunnistaa äkillisten säänmuutosten ennusmerkit. Mistä merkeistä voit ennakoida, että sää on muuttumassa ehkä nopeasti huonommaksi, jopa vaaralliseksi, niin maalla kuin vesillä, niin kesällä kuin talvella. Merkitystä tällä on erityisesti avotunturialueella ja vesillä liikuttaessa. Sää voi muuttua nopeasti retkeilijälle vaaralliseksi ja aikaa suojaan hakeutumiseen voi olla niukasti.
Kun huonon sään ennusmerkit tunnistaa, on vielä aikaa varautua tulevaan ja vaaratekijät vähenevät kun sää ei täysin yllätä.
Kesällä avotunturissa kulkiessa ukkonen, kaatosade tai sumu voivat olla todellisia vaaratekijöitä. Talvella tunturissa yllättävä lumimyrsky voi peittää kaikki jäljet ja viedä näkyvyyden nollaan. Vesillä turvallisuutta voivat uhata esimerkiksi ukkonen, kaatosade, sumu tai myrsky.
Luonnon merkkien lukeminen, sään muutosten ennakointi ja erilaisten säähavaintojen hyödyntäminen ovat tärkeitä retkeilytaitoja. Sekä meteorologien tiedot että retkeilijän omakohtaiset kokemukset kartuttavat näitä taitoja.
Opi tunnistamaan sadepilvet
Painostava ilma kertoo jo monelle, että pian voi alkaa ukkostaa. Myös tietynlaiset pilvet ennustavat sadetta. Kostealla ja kuumalla kesäkelillä nopeasti korkeiksi kasvavat cumulus-pilvet kehittyvät nopeasti myös iltapäivän ukkosiksi. Pilvien muutoksen näkee hyvin korkeammalta paikalta: kumpupilvet kasvavat kunnes korkein kohta muuttuu tasaiseksi alasimen muotoiseksi.
Synkkenevä, harmaa taivas enteilee pitkäaikaista sadetta, jolloin on parasta alkaa etsiä sateensuojaa ja välttää vesillä liikkumista ukkosen varalta. Pienet tummat pilvet saattavat päästää retkeilijän jatkamaan matkaa muutaman pikkukuuron jälkeen.
Ilmatieteenlaitos tarjoaa vinkkejä kuinka pilvistä voi ennustaa tulevia sadekuuroja sekä pilvikuvaston, josta eri pilvet voi oppia tunnistamaan.
Tuuli kertoo säästä
Myös tuulen suuntaa ja sen muutoksia seuraamalla voi oppia arvioimaan sään muutoksia. Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla kerrotaan Buys-Ballot'n tuulisäännöstä, jonka avulla voi ennustaa onko sää paranemassa vai huononemassa.
Lue lisää
Retkeilyn ABC
Ilmatieteenlaitos
- Tietoa säästä (ilmatieteenlaitos.fi)
- Pilvikuvasto (ilmatieteenlaitos.fi)
- Kysymyksiä ja vastauksia sääennusteista (ilmatieteenlaitos.fi)
- Kysymyksiä ja vastauksia sääilmiöistä (ilmatieteenlaitos.fi)
- Tuulivaroitukset (ilmatieteenlaitos.fi)
- Sadealueet Suomessa: sadehavainnot 15 minuutin tarkkuudella (ilmatieteenlaitos.fi)