- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Allergiat ja erityisruokavaliot
Retkeilystä ei tarvitse luopua siksi, että noudattaa erityisruokavaliota. Jos ruokavaliosta puuttuu ravitsemuksellisesti merkittäviä ruoka-aineita, kuten maito tai liha, on varmistettava kaikkien ravintoaineiden riittävä saanti.
Erityisruokavaliota noudattaville sopivia valmiita retkiruokia on vähemmän saatavilla, ja siksi omien aterioiden valmistaminen kuivaamalla on hyvä vaihtoehto. Silloin pystyy varmistamaan, että ruoka sopii ruokavalioon ja on ravitsevaa ja monipuolista.
Huomioi nämä, kun suunnittelet erityisruokavaliota noudattavien retkiruokia:
- Ota huomioon erityisruokavaliot jo kuivattaessasi ja pakatessasi ruokia, jotta kontaminaatiota ei tapahtuisi.
- Varmista valmisruokien, puolivalmisteiden ja mausteseosten sopivuus.
- Ruokakunnat kannattaa muodostaa niin, että samaa ruokavaliota noudattavat ovat samassa ryhmässä. On helpompaa valmistaa tietyn tyyppiset ruoat kerralla ja varmistaa, että allergeeneja ei joudu ruokaan.