- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkiruokaa luonnosta löytäen
Luonto tarjoaa täydennystä retkiruokaan
Villivihannekset
Villivihanneksia kannattaa syödä, koska ne ovat:
- edullisia
- helposti saatavilla
- ravintoarvoiltaan hyviä
- hyvänmakuisia
- tuovat vaihtelua.
Villivihannesten kerääminen, eli hortoilu, tuo myös uuden näkökulman luonnossa liikkumiseen. Usein villivihannekset ovat tuttuja pihoissa, niityillä, tienvarsilla ja metsissä kasvavia luonnonkasveja ja "rikkaruohoja", kuten nokkonen, voikukka, vuohenputki, piharatamo, siankärsämö sekä pihlajan ja kuusen silmut.
Villivihannesten avulla voidaan retkiruoasta tehdä monipuolisempaa ja terveellisempää. Luonnosta kerättävillä ruoka-aineilla voidaan rikastuttaa retkiruoan makua ja saada siihen tuoreutta ja lisää ravintoaineita. Kannattaa miettiä ja ottaa selvää ennen vaellusta, millaisia villivihanneksia alueella saattaa löytyä ja miten niitä voi hyödyntää retkellä.
Villivihanneksia saa kerätä jokaisenoikeuden turvin muutamin rajoituksin: luonnonsuojelualueilla niiden kerääminen on kiellettyä, ja puun osien, kuten silmujen ja pakurikäävän, keräämiseen tarvitaan aina maanomistajan lupa.
Näin keräät villivihanneksia turvallisesti:
- Kerää ja syö vain kasveja, jotka varmasti tunnet.
- Älä kerää kasveja vilkkaasti liikennöityjen teiden tai tehtaiden läheltä, koska niissä on korkeammat raskasmetallipitoisuudet.
- Hanki tietoa käyttämistäsi villivihanneksista. Jotkin ovat myös lääkeyrttejä, jolloin niiden käyttömääriä, -tapoja ja -aikoja voi joutua rajoittamaan.
- Villivihanneksia ei saa kerätä luonnonsuojelualueilla, toisin kuin marjoja ja sieniä.
- Puiden osia, kuten silmuja ja pakurikääpää, ei saa kerätä jokaisenoikeuden nojalla, vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.
- Villivihannesten pääsesonki on aikaisin keväällä, mutta niitä voi kerätä ympäri vuoden. Eri vuodenaikoina kerätään eri villivihanneksia eri tarkoituksiin.
Villivihannesten keruuaikataulu:
- Lehdet kerätään aikaisin keväällä juuri niiden avauduttua. Silloin ne ovat kaikkein maukkaimpia ja ravintosisällöltään rikkaimpia.
- Kukat kerätään vasta niiden avauduttua myöhemmin keväällä tai kesällä.
- Siemenet kerätään niiden kypsyttyä elo-syyskuussa.
- Juuret kerätään joko aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä.
Kalastaminen
Kalastaminen on hyvä tapa hankkia tuoretta ruokaa vaelluksella. Kalaruokia on helppo valmistaa nuotiolla ja retkikeittimillä, sillä kala kypsyy nopeasti.
Kalaretkelle lähtiessä ei kannata täysin luottaa kalaonneen, vaan varata mukaan myös muita proteiinipitoiseksi pääruoka-aineeksi sopivia ruoka-aineita, joilla voi aterioilla korvata huonoa kalasaalista.
Kalastaminen on luvanvaraista toimintaa onkimista ja pilkkimistä lukuun ottamatta. Kalastajan iästä, kalastustavasta ja -paikasta riippuu, millaisia lupia ja maksuja tarvitaan. Tarkasta tarvittavat luvat ja maksut esimerkiksi eräluvat.fi-palvelusta. Kalastuslupia voi ostaa internetistä tai paikalliselta lupamyyjältä.
- Syö kala aina tuoreena. Eräolosuhteissa kala ei säily ilman kunnollisia kylmäsäilytystiloja.
- Käsittele kala heti pyydystämisen jälkeen. Kalan veri, sisälmykset ja sen suomuissa oleva lima alkavat pilata lihaa heti.
- Pese kädet aina ennen ja jälkeen raa´an kalan käsittelyä.
- Pese ruoanvalmistusvälineet, kuten leikkuulauta ja veitset. Vältät mikrobien siirtymisen muihin ruokiin.
Säilyvyyden kannalta on parasta noudattaa seuraavaa järjestystä kalan käsittelyssä:
- Tapa kala napakalla iskulla. Varaa veneeseen tai pyyntipaikalle tätä varten retkikirves (käytä tylppää päätä) tai puukalikka.
- Verestä kala pistämällä puukko kalan sivulta kurkkuun.
- Perkaa kala.
- Leikkaa kalan evät. Suomusta kala puukolla tai suomustusraudalla pyrstöstä päätä kohti.
- Avaa vatsa kidusten alta kohti peräaukkoa. Kaavi sisälmykset pois.
- Leikkaa kidukset pois, ne pilaantuvat helposti.
- Huuhtele kala puhtaalla vedellä.
- Säilytä kala puhtaassa astiassa tai ripusta roikkumaan.
- Valmista kala mahdollisimman pian.
Sienestäminen
Elintarvikkeena käytetään suursienen itiöemää, joka nousee maanpinnan yläpuolelle. Suomessa kasvaa tuhansia suursieniä, joista noin parisataa lajia on hyviä ruokasieniä. Satokausi vaihtelee vuosittain, yleensä se kestää toukokuulta lokakuulle.
Sieniä saa poimia jokaisenoikeuksien nojalla, luonnonsuojelualueilla saa poimia vain ruokasieniä. Niissä luonnonpuistoissa, joissa liikkuminen on rajoitettu vain tietyille poluille, sienestäminen on kiellettyä. Tutustu retkikohteesi sienestämistä koskeviin rajoituksiin ennen retkeä.
Sienestäjän varustus
Sienten kerääminen
Sienten tunnistaminen
Myrkylliset sienet
Sienten käyttö ruoanvalmistuksessa
Lue lisää
- Retkiruokaopas (pdf 3,9 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Retkiruokaohjeita (pdf 4,1 Mt, julkaisut.metsa.fi)
- Kalastus
- Sienestys
- Marjastus
- Arktiset Aromit (arktisetaromit.fi) - Tietoa luonnonmarjoista, -sienistä, -yrteistä ja syötävistä erikoisluonnontuotteista.
- Kirjallisuutta:
- Aaltonen T. ja Arkko M. 1999: Yrtit ja villivihannekset. Suomen Matkailuliitto r.
- y. 208 s.Aaltonen T. ja Arkko M. 1998: Eränkävijän ruokakirja. Ajatus kustannus Oy. 218 s.
- Härkönen M., Järvinen I. ja Nyman A. 1997: Kauppasienet. Oy Edita Ab. 96 s.
- Kytövuori P. ja Hopsu-Neuvonen A. 1996: Kanankaalista karpaloon - luonnonruokaa keväästä syksyyn. Marttaliitto ry. 64 s.
- Mäkinen Y. ym. 1996: Kauppayrtit. Oy Edita Ab. 64 s.
- Relve H. 1995: Suomen luonnonmarjat. Atena kustannus Oy. 138 s.
- Siivonen M.: Erämiehen keitto-opas. 110 s.
- Slipher B. 2005: Sienet ja marjat. Syötävien luonnonkasvien taskuopas. Karisto Oy. 120 s.
- Wiseman J. 1997: Retkeilijän selviytymisopas. WSOY. 288 s.