- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkeilijän majoitus Ruotsissa
Ruotsissa ei ole Suomen kaltaista autiotupaverkostoa, mutta sen sijaan siellä on hyvin varustettuja, maksullisia tunturitupia. Näiden lisäksi retkeilijä voi yöpyä esim. tunturiasemilla ja retkeilymajoissa. Svenska Turistföreningen (STF) hallinnoi suurinta osaa tunturialueiden yöpymismahdollisuuksista.
Fjällstation (tunturiasema)
Fjällstation tarjoaa hotellitasoista majoitusta. Tarjolla ravintolassa on aamiainen, lounas ja päivällinen. Tunturiasemalla on mahdollisuus myös yksinkertaisempaan majoitukseen ja omatoimiseen ruoanlaittoon. Edellisten lisäksi tarjolla on sauna, vaatimaton kauppa ja välinevuokraus. Ainakin sesonkiaikoina tunturiasemilta on hyvä varata majoitus etukäteen.
Fjällstuga (tunturitupa)
Fjällstuga on maksullinen tupa, joka sijaitsee merkittyjen reittien varrella. Tuvat sijaitsevat 10-20 kilometrin etäisyydellä toisistaan. Tuvissa on yksinkertainen varustus, kuten patjat, peitot, tyynyt, kaasuliedet, ruoanlaittovälineet, lautaset ja aterimet. Majoitustilojen lisäksi tuvissa on erillinen keittiö- ja seurustelutila ja lisäksi voi olla sauna ja elintarvikekioski.
Retkeilijät vastaavat veden tuonnista, majoitushuoneiden lämmittämisestä, polttopuiden pilkkomisesta, ruoanlaitosta, tiskaamisesta ja siivoamisesta. Tupien vuodepaikkoja ei voi varata etukäteen. Ryhmien on kuitenkin syytä varata majoitus ennakkoon. Ennakkovaraus on tarpeen myös silloin, jos esim. retkeilee koiran kanssa. Retkeilijän tullessa tuvalle ilmoittaudutaan tupaisännälle, joka osoittaa hänelle makuutilat ja kertoo tuvan käytöstä sekä rahastaa yöpymisestä, telttailusta tai päiväkäytöstä. STF:n jäsenet saavat alennusta yöpymishinnasta. Yöpyjän kuuluu myös laittaa merkintänsä tupakirjaan.
Vuoden hiljaisempina aikoina tuvilla ei ole isäntää, mutta silloinkin avoinna on turvahuoneena joku pienehkö tupa tai huone, jossa voi yöpyä. Silloinkin tuvan käytöstä pitää maksaa.
Muita majoitusmuotoja
Reiteillä tupien puolivälissä saattaa olla sääsuojia (vindskydd), jotka ovat pieniä kamiinalla varustettuja tupia. Ne eivät ole tarkoitettu yöpymiseen, vaan ainoastaan hätätapauksia varten.
Ruotsissa on myös laavuja, mutta ne on yleensä tarkoitettu vain päiväkäyttöön. Retkikohteilla voi kuitenkin olla muutamia laavuja myös yöpymistä varten.
STF:llä on myös laaja retkeilymajaverkosto. STF:n lisäksi muutama yksityinen taho tarjoaa näitä majoituspalveluja. Lisäksi lääninhallituksilla on majoitusmökkejä muutamissa kansallispuistoissa.