Retkelle Norjaan - Turvallisuus

Yleistä sääolosuhteista

Ylhäällä tunturissa sää saattaa vaihtua äkillisesti ja rajusti sekä kesällä että talvella. Tyyni, aurinkoinen, lämmin kesäpäivä voi hetkessä muuttua myrskyksi, rankkasateeksi tai peräti tiheäksi lumisateeksi ja paksuksi sumuksi. Rankkasade nostaa pienenkin puron vedet yli polvien ulottuvaksi rajuksi koskeksi.

Talvella avotunturin tuulessa on silmät suojattava laskettelulasein ilmassa kiitäviltä jääkiteiltä. Viiman jäähdyttävää vaikutusta ei liioin pidä vähätellä. Hypotermian vaara on aina olemassa.

Lapsi vuonon rannalla trangian kattilan kädessä.

Lumivyöryt

Paikoitellen on olemassa salakavala lumivyöryn vaara, joka täytyy ottaa huomioon myös kesällä. Ota selvää lumivyöryriskeistä alueen lumivyöryennusteista. Tunturitupien henkilökunnalta kannattaa tiedustella paikallisista olosuhteista. Tietoja lumivyöryistä voi myös kysellä muilta paikallistuntemuksen omaavilta ja lähistöllä olevista majoitusliikkeistä.

Lue lisää lumivyöryistä

Sumu, lumisade ja railot

Raivoava lumimyrsky voi aiheuttaa vaaratilanteen, jos ei ole mahdollisuutta päästä suojaan esimerkiksi tupaan. Myös lumeen kaivautuminen tarjoaa suojaa, mutta sekään ei ole aina mahdollista.

Neljä retkeilijää kävelee tiheässä sumussa kohti kuvaajaa.

Talvella läpinäkymättömässä sumussa voi eksyä vaikka seuraisikin merkittyä kesäreittiä, sillä osa merkityistä kivistä saattaa olla lumen alla. Jos talvella avotunturissa ei seuraa merkittyjä reittejä ja lumimyrsky tai tiheä sumu yllättävät, voi paikantaminen olla erittäin hankalaa, kun maastonmuotoja ei erota kaiken ollessa valkoista. Silloin riski eksyä on erittäin suuri, ellei mukana ole GPS-paikanninta, joka kertoo tarkan sijainnin.

Jäätiköillä voi syntyä erityisen vaarallisia tilanteita tiheässä sumussa tai lumisateella, jolloin mahdolliset railot eivät näy. Jos aikoo liikkua jäätiköllä, pitää olla tarvittavat taidot ja varusteet. Norjassa järjestetään jäätikkövaelluskursseja, joilla opitaan liikkumaan turvallisesti jäätiköillä.

Matkapuhelimen kuuluvuus

Tunturialueilla on harvoin matkapuhelimella kuuluvuutta, eikä puhelin saa olla ainoa turvaväline. Norjassa on käytössä kolme hätänumeroa ja lääkäripäivystysnumero:

  • Palokunta 110
  • Poliisi 112
  • Ambulanssi 113
  • Lääkäripäivystys (kansallinen) 116117

Reitti-ilmoitus

Reitti-ilmoitus voi pelastaa hengen. Reitti-ilmoitus on tarpeen jättää ainakin omaisille. Ilmoituksesta pitää käydä ilmi seurueeseen kuuluvien nimet, retken alkamisajankohta, reitti pääkohdin, arvioitu paluuaika sekä varustus. Retken päätyttyä pitää muistaa ilmoittautua reitti-ilmoituksen vastaanottajalle. Samoin reitti-ilmoituksen vastaanottajalle on kerrottava, jos retken aikana tulee muutoksia reittiin tai reitin kestoon. Tupien vieraskirjoihin kannattaa myös kirjoittaa seuraava kohde.

Varusteet

Norjalaiseen retkeilykulttuuriin kuuluu kevyt kantamus, kuitenkaan turvallisuusvälineistä tinkimättä, sillä he liikkuvat tukeutuen tupien palveluihin. Kevyen kantamuksen ansiosta norjalaiset retkeilijät pystyvät liikkumaan nopeasti turvaan tupiin.

Norjassa retkeilyyn soveltuvat yleisesti ottaen samat varusteet kuin Suomessakin. Vaelluskengät ja säärystimet toimivat huomattavasti paremmin kuin kumisaappaat sikäläisissä tunturiolosuhteissa. Vaellussauva(t) ja kahluutossut ovat välttämättömät, kun kahlataan jäätikköpurojen vuolaassa, harmaassa vedessä. Sauva on otettava mukaan etukäteen, sillä puuttomalla alueella sauvoja ei ole saatavissa.

Talvivaelluksella kestävä lumilapio on välttämätön työkalu mahdollisen hätäsuojan tai lumiluolan kaivamiseksi. Hyvä turvavaruste on myös lumisäkki. Lumisäkin tulee olla niin suuri, että pieni ryhmä voi ryömiä sen sisään kovassa myräkässä.

Tunturialueilla on yleensä kantava hanki, minkä takia pitkiä ja leveitä metsäsuksia ei kannata ottaa mukaan. Metsäsuksien sijaan soveltuvat teräsreunoilla varustetut retkisukset, joissa on tukeviin nahkakenkiin sopivat siteet. Kengät tukevat nilkkoja huomattavasti paremmin kuin kumisaappaat, mistä on erityisesti hyötyä rinteessä liikkuessa. Suksien nousukarvoista on suuri apu pitkissä jyrkissä nousuissa, varsinkin ahkion kanssa. Nousukarvoista voi olla hyötyä myös jyrkissä alamäissä. Tasamaastossa nousukarvat kannattaa ottaa pois, sillä niiden luisto on kuin hiihtäisi hiekkapaperin päällä.

Lue lisää Norjan olosuhteista