- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Retkeilemään Ruotsiin ja Norjaan
Kun Suomen vaellusmaastot alkavat käydä liian tutuiksi tai kun haluat monipuolisempia mahdollisuuksia vaeltaa esimerkiksi avotunturissa, voit kokeilla naapurimaiden vaellusmaastoja. Vaikka Ruotsin ja Norjan olosuhteet muistuttavat paljon suomalaisia, kannattaa kuitenkin etukäteen selvittää naapurimaiden retkiolosuhteet. Suomesta poiketen Ruotsissa ja Norjassa retkeillään yleensä huomattavasti korkeimmissa tunturimaisemissa, mikä vaatii retkeilijältä hyvää kuntoa. Toisaalta naapurimaistamme löytyy myös mielenkiintoisia, alavampia retkikohteita. Lisäksi nopeasti vaihtuvat sääolot asettavat retkeilylle suuremmat vaatimukset kuin Suomessa.
Jokaisenoikeudet ovat Ruotsissa ja Norjassa suurin piirtein samanlaiset kuin Suomessa. Suurin ero on tulenteossa, joka on vapaampaa Ruotsissa ja Norjassa. Ruotsissa tulenteko kuuluu jokaisenoikeuteen, mutta kunnat tai lääninhallitukset voivat kuitenkin kieltää tulenteon metsäpalovaroituksen aikana. Norjassa avotulen teko on sallittu muualla paitsi metsäalueilla ja muulla viljelemättömällä maalla 15.4. - 15.9. Lue lisää Norjan jokaisenehenoikeuksista (englanniksi, miljodirektoratet.no)
Retkeilijä saa ylittää naapurimaiden rajat mistä kohtaa vain, jos mukana ei ole tullattavaa tavaraa. Koiran kanssa liikkuvan on kuitenkin muistettava, että koiran vienti Ruotsiin tai Norjaan on tarkoin säädelty. Norjassa koira on pidettävä kytkettynä 1.4. - 20.8. ja Ruotsin pohjoisiin kansallispuistoihin saa koiria tuoda vain talvikuukausina ja kytkettyinä. Kaikki lemmikkien vienti- ja tuontisäädökset löytyvät Ruokaviraston sivuilta (ruokavirasto.fi). Ruotsiin mentäessä koirasta on tehtävä Ruotsin tullille ilmoitus netissä tai rajanylityspaikalla (tullverket.se, ruotsiksi).