- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Telttojen kaaret ja kankaat
Telttojen tukikepit tehtiin ennen puusta ja myöhemmin alumiiniputkesta. Tämän päivän telttojen kaaret ovat lasikuitua tai alumiinia. Lasikuidun ja alumiinin perusero on se, että alumiini kestää taivuttelua, on kevyt mutta hinnakkaampi. Lasikuitu taas on edullisempaa mutta raskaampaa ja helpommin hajoavaa.
Nykyään telttojen kaarien sisällä menee kuminauha, joka pitää osat kiinni toisissaan. Joissain teltoissa kaaritunnelit ja kaaret on merkitty värikoodein, jotta erimittaisille kaarille löytäisi nopeammin oikean kaaritunnelin. Kaarien paksuus vaihtelee myös käyttötarkoituksen mukaan. Paksumpi ei aina ole vahvempi, ja niinpä hankalissa olosuhteissa reissaavat käyttävät mieluummin kahta ohuempaa kaarta samassa kaaritunnelissa, kuin yhtä paksua.
Teltan kaaria voidaan sijoittaa kahdella tapaa. Vaellusteltoissa yleisin tapa on teltan kaarien sijoittaminen ulkotelttaan. Näin teltan saa sateessakin pystyyn sisäteltan kastumatta. Kupolit pystytetään useimmiten kaaret kiinni sisäteltassa ja irtonainen ulkoteltta heilautetaan kaarien ja sisäteltan päälle.
Kankaat voidaan karkeasti jakaa kolmeen päätyyppiin:
- Perusteltassa on tavallisesta nailonista valmistettu ulkoteltta. Se on edullinen, mutta haurastuu nopeasti auringon UV-säteilyssä.
- Vaellustelttojen tavallisin kangas on polyesteri. Se säilyttää muotonsa ja on kestävää, mutta painaa hieman enemmän kuin nailon.
- Kolmannen materiaalityypin muodostavat erilaiset Hi-Tech-nailonit. Ne ovat ohuita ja kevyitä kankaita, jossa saattaa olla rip-stop-kudonta, eli osa langoista on vahvempia muodostaen kankaaseen kestävän verkon. Hi-Tech-nailonit voivat olla myös UV-suojattuja ja silikonikäsiteltyjä. Materiaalina Hi-Tech-nailoneita myydään useilla eri tuotenimillä. Ne ovat kaikista esitellyistä telttakankaista kalleimpia.
Vedenpitävyys
Ulkoteltan vedenpitävyyttä mitataan vesipilarilla, jossa vesi menee kankaasta läpi. Käytännössä vedenpitävänä pidetään n. 1 500 mm:n vesipatsasta. Alle sen puhutaan vettähylkivistä teltoista. Vedenpitävyyttä lisätään kankaan sisäpuolelle tulevalla laminaatilla. Telttojen polyesterikankaiden vesipilari voi olla useita tuhansia millimetrejä. Samalla se kuitenkin jäykistää kangasta ja nostaa sen painoa.
Vaikka vedenpitävyys on sitä suurempi, mitä isompi vesipilariarvo on, ei se tarkoita, että parin tuhannen millin kankaat olisivat huonoja. Telttakankaan valinnassa on monta tekijää. Moni valmistaja on sitä mieltä, että liian suuri vesipatsas myös haurastuttaa itse kangasta. Hi-Tech-nailoneissa vesipatsas on yleensä selkeästi pienempi kuin polyesteriteltoissa.
Tärkeä tekijä vedenpitävyydessä ovat myös saumat. Kaksinkertaisella saumalla saadaan luja tulos ja sekoitelangalla tukitaan neulan tekemä reikä. Osa telttojen saumoista teipataan vedenpidon takaamiseksi. Silikonikäsiteltyjä kankaita ei voida teipata, mutta niissäkin sauma saadaan hyvin pitäväksi. Osaan teltoista tule mukana sauma-aine, jota voi levittää vuotavaan saumaan.