- Suosittua nyt
- Yleistä retkeilystä
- Jokaisenoikeudet
- Retkietiketti
- Saamelaisalueen retkietiketti
- Majoittuminen
- Retken suunnittelu
- Retkiruoka
- Suunnistaminen
- Tulenteko
- Turvallisuus
- Varusteet
Muut majoitteet
Erätoveri
Erätoveri on neliön muotoinen vaate (3 m x 3 m), jossa on valmiina useita kiinnitysnaruja. Se on käyttökelpoinen ja ehkä myös kevein mahdollinen kahdelle hengelle soveltuva majoite, jonka avulla saa rakennettua lähes minkälaisia laavuja tai suojia tahansa. Toisaalta jos mukana on jokin muu suoja, erätoverista saa mainion ja tarpeeksi ison keittiö- tai sadekatoksen. Hätätapauksessa sitä voidaan käyttää esimerkiksi merkinantoon tai loukkaantuneen suojaksi maastokuljetuksessa.
Erätoverista saa myös koottua laavun 3–4 hengelle:
- Sido kolme rankaa kolmijalaksi, jonka jalat ovat 2,5 m pitkät.
- Sido erätoverin kolme kulmaa kiinni rankojen tyviin ja levitä jalkoja niin, että alareunat ovat kireällä.
- Sido sitten kiinnitysnarut harjaa pitkin alhaalta ylös niin, että muodostuu pyramidi.
- Löysälle jäänyt neljäs kulma taitetaan alaspäin, kiinnitetään naruilla reunasta ja taitekohta sidotaan harjarankaan niin, että lieve pysyy ylhäällä.
- Alareuna sidotaan painoina oleviin rankoihin ja eteen kiilataan kynsipuu.
Kankainen kota
Kankainen kota on perinteinen majoite. Kokeile kodan rakentamista näin:
- Tee ensin kolmijalka.
- Laita kolmijalan joka välikköön kaksi tukipuuta.
- Asettele kangas paikoilleen pitkän seipään avulla.
Kiinteät kodat
Kiinteitä kotia on Lapissa. Osa on tarkoitettu pääosin päiväkäyttöön, kuten Pallas-Yllästunturilla.
Yöpymiseen tarkoitettuja kiinteitä kotia on esimerkiksi Urho Kekkosen kansallispuistossa. Kansallispuiston kiinteät kodat ovat puurakenteisia.
Laavun ja kodan käsite on Pohjois-Lapissa erilainen kuin Etelä-Lapissa ja muualla Suomessa. Pohjoislappilaisen kodat ja laavut ovat alun perin olleet saamelaisia majoitteita ja molemmat ovat ulkonäöltään samanlaisia, mutta niiden alkuperäinen tukirakenne on erilainen. Kota on tarkoitettu pysyvämpään oleskeluun ja laavu paimentolaisten lyhytaikaiseen oleskeluun.
Vasta suomalaisten "jätkien" ja eränkävijöiden myötä lapinlaavusta kehittyi puolilaavu, jossa pidettiin tulta edessä. Tämä liittyi havumetsiin ja rakovalkeaan. Tuosta puolilaavusta kehittyi retkeilijöiden laavu. Saamelaisalueella laavussa on aina poltettu tunturikoivua ja laavu on siis ollut umpilaavu. Loue on alun perin laavukankaan nimitys, yhteen laavuun tarvitaan yleensä kaksi louetta.
Loue
Loue on kodan puolikas. Se on kevyt, vähän tilaa vievä ja helppo pystyttää. Loue pystytetään yhden salon varaan tai puunoksaan. Se tarjoaa suojaa yhdelle tai kahdelle nukkujalle, mutta tuulelta ja sateelta se ei suojaa yhtä hyvin kuin laavu. Louteen voi ostaa valmiina tai tehdä itse esimerkiksi keinokuitukankaasta.
Loue on lämmin, koska siinä nukutaan kylki tulta kohti. Loue pystytetään tuuleen nähden sivuittain, jolloin savusta on vähiten haittaa.