Ensimmäinen vaellus

Vaelluksen suunnittelu

Reitin suunnittelu kannattaa aloittaa pohtimalla vaellukseen käytettävissä olevaa aikaa, reitin pituutta, omaa yleiskuntoa sekä kohteen ominaisuuksia. Montako kilometriä etenet yhden päivän aikana? Entä onko valittu kohde helppokulkuista maastoa vai esiintyykö reitin varrella paljon korkeuseroja? 

Jo suunnitteluvaiheeseen kannattaa hankkia hyvä kartta, jota aikoo käyttää myös maastossa. Vaelluksella kartanlukutaito voi osoittautua yllättävän tärkeäksi, vaikka kulkisikin pelkästään merkittyjä reittejä pitkin.

Kaksi nuorta retkeilijää Karhunkierroksen lähtöportilla.

Ensimmäistä vaellustaan suunnittelevan kannattaakin valita kohteekseen hyvin merkitty vaellus- tai retkeilyreitti. Niiden varrella, sekä esimerkiksi kansallispuistoissa ja retkeilyalueilla löytyy huollettuja tauko- ja tulentekopaikkoja, puuceita, vedenottopisteitä ja muita retkeilyrakenteita.

Vedenottopaikat on hyvä selvittää etukäteen, sillä juomaveden kantaminen on raskasta ja rinkkaan mahtuu vain rajallinen määrä vesipulloja.

Varusteet

Vaellukselle tarvitset paljon erilaisia varusteita yöpymistarvikkeista ruuanlaittovälineisiin ja henkilökohtaisiin hygieniatarvikkeisiin.

  • Hyvä perussääntö on, että pakkaa vain sen verran kuin jaksat kantaa.
  • Rinkka pakataan niin, että painavimmat kantamukset tulevat lähelle vartaloa ja kevyemmät sivuille. Kaverin kanssa tai isommassa porukassa yhteisiä kantamuksia, kuten teltan tai ruoat, voi jakaa moneen rinkkaan.
  • Teltta tai riippumatto kannattaa ottaa mukaan retkelle, vaikka suunnittelisikin nukkuvansa autiotuvassa. Voi osoittautua, että kaikki petipaikat on jo varattu. Lisäksi autiotupaetiketin mukaan sija annetaan aina viimeiseksi saapuvalle.
  • Testaa varusteita ennen vaellukselle lähtöä. Uudet vaelluskengät kannatta sisäänajaa mahdollisimman hyvin. Kenkiä voi testata myös täyden, noin 15-20 kg painavan rinkan kanssa. Kävely täyden rinkan kanssa vaatii totuttelua.
  • Varsinkin kesällä voi olla hyvin lämmintä, mutta nopeisiin sään vaihteluihin kannattaa varautua. Sadetta kestävien kuorivaatteiden lisäksi rinkassa on hyvä olla lämmin aluskerrasto, nopeasti kuivuvia vaihtovaatekappaleita, taukokengät ja -takki, sekä alusvaatteita ja sukkia. Vaatteet kannattaa pakata kuiva- tai muovipusseihin.
  • Myös makuupussi kannattaa pakata kuiva- tai muovipussiin, vaikka rinkasta löytyisikin sadesuoja.
  • Pidä ensiapupakettia sekä retkitarvikkeiden huoltovälineitä mukana vaelluksella. Hyttyskarkote tulee tarpeen kesäaikaan.
  • Tarkemmat varusteluettelot löytyvät täältä.

Kaksi retkeilijää ruokailemassa Ukko-Laavulla. Etualalla puuhun kiinnitettynä koira.

Vesi ja ruoka

  • Ruoanlaittoa varten on syytä olla retkikeitin mukana, sillä maastopalovaroituksen aikana ei saa tehdä avotulta. Lisäksi nälkä voi yllättää, vaikka lähimmälle tulentekopaikalle olisi vielä matkaa.
  • Ruuan riittävyyttä voi olla vaikea arvioida, mutta onneksi apuna on useita retkiruokaoppaita. Sivuiltamme löydät kattavan tietopaketin retkiruokien suunnittelusta.
  • Kuivamuonat kannattaa pakata myös vedenkestäviin pusseihin.
  • Vesi on raskasta kantaa, mutta kävellessä sitä tarvitsee paljon. Täytä pullot aina kun mahdollista. Useimmiten kaivovesi sekä lähes poikkeuksetta luonnonvesi täytyy keittää ennen käyttöä.
  • Juomaveden lisäksi tarvitset vettä ruoan laittoon, tiskaamiseen sekä peseytymiseen. Käytä tiskattaessa aina biohajoavaa tiskiainetta. Kaupoista löytyy myös biohajoavia hammastahnoja ja saippuoita.
  • Käsihygienian voi hoitaa myös käsidesillä.