Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Kallioiden välissä on rotko, jossa on vettä. Kallioilla kasvaa puita ja kasveja.

Hiidenportin luonto

Hiidenportin kansallispuisto antaa aavistuksen siitä, miltä Korpi-Kainuun erämaaluonto ennen näytti: harvaanasuttua salomaata, matalia metsäisiä vaaroja ja karuja soita.

Rotkon reunalta avautuu komea näkymä

Hiidenportin rotkolaakso on kilometrin mittainen repeämä kallioperässä. Lohkareikot ja jyrkänteet antavat laaksolle salaperäisen ilmeen.

Hiidenportti jakaa vedet

Rotkolaaksosta alkunsa saavat pienet norot yhtyvät Porttijokeen ja alkavat matkan kohti Laatokkaa. Välilä vesi virtaa vuolaana, välillä hiljentyy mustasilmäisiksi lammiksi.

Kuulkaa korpeimme kuiskintaa

Kainuussa korpi tarkoittaa syrjäistä erämaata, johon kuuluvat metsät ja suot. Matalilla vaaroilla kulkijalle kuiskivat kilpikaarnaiset männyt ja vanhat kuuset.

Tietoja kansallispuistosta

Perustettu 1982. Pinta-ala 45 km². Hiidenportin kansallispuiston tunnus on lapinpöllö.

Keskellä ryvä rotko, jonka pohjalla vettä. Reunoilla metsää, taustalla taivas.

Rotkon reunalta avautuu komea näkymä

Hiidenportin rotko pystysuorine kallioseinämineen ja jyhkeän karkeine louhikkoineen on kansallispuiston tunnetuin nähtävyys. Rotkon jylhyys saa ihmisen tuntemaan itsensä pieneksi. Palolammen opastuspaikalta on rotkolle matkaa vain 1,3 km.

Rotkolaakso vie retkeilijän aikamatkalle. Noin 1900 miljoonaa vuotta sitten alkuvoimat ryskivät ja maailman vanhimpiin kuuluvat kalliolaatat liikkuivat. Kallioperä repeili muodostaen jyrkkäseinäisen rotkon.

Jääkauden päättyessä noin 11 000 vuotta sitten jäätikkö perääntyi ja rotkolaakso paljastui jäämassan alta. Sotkamon jääjärven hyiset vedet purkautuivat murroslaaksoon ja muodostivat kuohuvia koskia. Jään reunan vetäytyessä uoma jäi vähitellen kuivaksi.

Nykyään matalat vaarat, korvet ja aapasuot ympäröivät rotkolaaksoa, joka on portti eteläisen Kainuun salomaille. Hiidenportti muodostaa jyrkän vastakohdan ympäröiville metsille. Rotkolla kallioseinämät putoavat pystysuorina jopa kaksikymmentä metriä. Sen pohjalla on mustia lampia, joiden kapeat reunamat ovat hyllyvää suota. Jyrkänteen reunoilta avautuu vaikuttavia näkymiä pitkin kilometrin mittaista laaksoa.

Ilmakuva rotkolaaksosta, jonka pohjalla on kivilouhikkoa ja kaksi tummapintaista pientä lampea syksyn sävyttämän pienen suon keskellä.

Hiidenportti jakaa vedet

Hiidenportin rotko on vedenjakaja-aluetta. Täältä vedet virtaavat luoteeseen Oulujoen vesistöön ja kaakkoon kohti Laatokkaa Porttijokea pitkin. Porttijoen valuma-alueella on kymmeniä pieniä ja karuja järviä ja lampia, joiden vesi on värjäytynyt ruskeaksi humuksesta. Miljoonien vuosien takainen peruskallion liikkuminen näkyy pitkin Porttijoen vartta. Myös lampien rannoilla on jyrkänteitä, lohkareikkoja ja kapeita soita.

Porttijokea on perattu ja padottu tukinuittoa varten 1900-luvun alussa. Pieniin luonnontilaisiin jokiin ja puroihin on kaatunut puita. Koskissa on lohkareita ja kiviä, joiden päällä kasvaa leviä ja vesisammalia. Näiden tarjoamassa suojassa elää muun muassa vesiperhosten toukkia, päivä- ja koskikorentojen toukkia sekä monia muita pohjaeliöitä.

Koskikara sukeltaa koskien pohjaeläimiä ravinnokseen. Myös saukko viihtyy pienillä joilla. Kansallispuiston vesissä elää luontaisena ahven, hauki ja särki. Lohikaloja Hiidenportin vesistöistä ei löydy.

Lapinpöllön poikanen istuu kuusenoksalla.

Peikkomainen lapinpöllö ja hiiden karja

Kun hiihtää Hiidenportin kansallispuistossa talvella, voi pehmeässä hangessa nähdä painauman, jota ympäröivät suurten siipien jättämät kuviot. Jäljen on jättänyt vanhojen havu- ja sekametsien asukas lapinpöllö, joka on saalistanut lumen alla liikkunutta myyrää. Pöllön suuri naamakiehkura toimii kuin lautasantenni, joka kohdistaa ääniaallot pöllön korviin.

  • Lapinpöllö on kookas lintu. Menninkäisen näköinen lapinpöllön poikanen on Hiidenportin tunnuseläin.
  • Hiidenportin kansallispuistossa viihtyvät monet vanhojen metsien linnut.
  • Suurpetojen, samoin kuin muiden suurten nisäkkäiden kohtaaminen kansallispuistossa on erittäin harvinaista. Tarkkaavainen retkeilijä voi kuitenkin huomata niiden jälkiä.
Metsä jossa paljon kuusia. Polku keskellä.

Kuulkaa korpeimme kuiskintaa

Kansallispuiston maisemassa vaihtelevat suot ja kankaat. Kangasmetsiä on noin kaksi kolmannesta maa-alasta. Portinsalon viimeiset suuret hakkuut tehtiin 1900-luvun alussa. Sitä ennen metsiä on myös kaskettu ja käytetty tervan polttoon. Metsät ovat ajan myötä palautuneet luonnontilaisiksi. Vanhat raudus- ja hieskoivut, raidat, kilpikaarnaiset männyt, haavat, kelot ja järeä lahopuu ylläpitävät monimuotoista lajistoa. Suurin osa puista on keskimäärin 110-170 -vuotiaita. Paikoin puuston ikä ylittää 200 vuotta.

  • Vaarojen laella kasvaa yleensä mäntyjä, rinteillä taas kuusia. Urpovaaran rinteiden vanhat kuusikot kuuluvat puiston komeimpiin. Suurten kuusien joukossa kasvaa myös komeita haapoja.
  • Kansallispuistossa on vain yksi lehto. Siellä kasvaa muun muassa koiranvehnää, näsiää, metsäruusua ja mustakonnanmarjaa. Kovasinvaaran rinteillä kasvaa paikoin runsaasti koivuja merkkinä kaskeamisesta, jota siellä on harjoitettu vielä 1900-luvun alussa. Lehtomaisissa kaskimetsissä kasvillisuus on rehevää ja monilajista.
  • Hiidenportin suot ovat luonnontilaisia. Puiston avosuot eli nevat ovat melko pieniä, koska maaston muodot ovat vaihtelevia. Hiidenportin kansallispuiston suurimmat nevat ovat Kortesuo ja Urposuo. Nevan märimmät kohdat eli rimpipinnat ovat erityisen arvokkaita, koska niillä elää sellaisia lajeja, joita ei tavata muualla.
  • Korpia on purojen varsilla, kapeissa jyrkkärinteisissä notkoissa sekä suon ja metsän reunoilla. Korpien luonto on monipuolista, koska siellä elää sekä soiden että metsien lajeja. Korpien järeät lahopuut ovat monen uhanalaisen lajin elinympäristö. Lähteiden lähellä ja purojen varsilla on myös reheviä korpia, joilla kasvaa saniaisia. Puiston yleisin suotyyppi on isovarpuräme, jolla kasvaa suopursuja ja mäntyjä.
  • Hiidenportin rehevimpiä kasvupaikkoja ovat lähteiköt, tihkupinnat ja letot. Ruohoisilla ja lettoisilla soilla esiintyviä kasvilajeja ovat muun muassa punakämmekkä, lettovilla ja soikkokaksikko.

Muut nähtävyydet

Kesäinen niitty, taustalle metsää.

Kovasinvaara

Kovasinvaaran taloautio yllättää kulkijan. Vanha pihapiiri niittyineen tarjoaa mielikuvia elämästä erämaiden keskellä. Kaskikoivikoiden ympäröimä piha-aukio on valtakunnallisesti arvokas perinnemaisema.

Vanha kuusi vasemmassa reunassa. Polku keskellä männyn vieressä. Taustalla metsää.

Kulttuurihistoria

Hiidenportin nähtävyyksiin kuuluvat myös alueen kulttuurihistoriaa henkivät kohteet, mm. savotta- ja uittokämppien rauniot, uittopadot, närelenkin vääntöpuu, pilkkapolut, heinäsuovien pohjat, tervahaudan pohjat ja kaskikoivikot.

Hiidenportin rotkolla ja Kovasinvaaralla käynti on helppo yhdistää samalla noin 3 kilometrin mittaisella Hiidenkierroksella. Matkan varrella on näkyvissä myös mm. tervahauta ja kaskikoivikot. Uittoihin liittyvät kohteet ovat vähän kauempana Porttijoen varrella.