Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Kaksi rinkkaselkäistä vaeltajaa seisoo tutkimassa suurta opastekarttaa. Taustalla häämöttää Patvinsuon retkeilykeskus.

Viisi vinkkiä ensimmäiselle vaellukselle

Haaveiletko ensimmäisestä vaelluksestasi? Kerromme viisi vinkkiä, jotka auttavat sinua alkuun. Lue lisää ja innostu!

1. Opettele perustaidot

Ennen pitkiä vaelluksia on hyvä opetella retkeilyn perustaidot. Aloita pienestä ja tee ensin päiväretkiä ja lyhyitä yöpymisiä.

Kokeile, miltä tuntuu kävellä täyden rinkan kanssa ja kuinka kevyesti kannattaa pakata. Varaudu myös testaamaan varusteet etukäteen, varsinkin uudet vaelluskengät. Ne pitää sisäänajaa hyvin, jotta vältyt rakoilta ja hiertymiltä. Harjoittele myös teltan pystytystä, retkikeittimen käyttöä sekä kartan ja kompassin lukemista. Muista, että puhelin ei kuulu joka paikassa. Näin olet valmis kohtaamaan erilaisia tilanteita.

Kaksi telttailijaa on leiritymässä ja kiinnittää teltan tukinaruja telttakiiloilla paikoilleen. Taustalla on retkikeitin kannon päässä.
Ennen pitkiä vaelluksia on hyvä opetella retkeilyn perustaidot.
Retkeilyn perustaidot tekevät retkestäsi turvallisemman ja nautinnollisemman.

2. Suunnittele etukäteen

Hyvin suunniteltu aikataulu tekee vaelluksesta mukavamman ja sujuvamman. Tutustu huolellisesti etukäteen reittikarttaan ja sääennusteeseen.

Reitin suunnittelu kannattaa aloittaa arvioimalla, kuinka paljon aikaa vaellukseen on käytettävissä, kuinka pitkä reitti on, millainen oma yleiskunto on sekä millaisia kohteen ominaisuudet ovat. On hyvä miettiä, onko reitti helppokulkuista vai sisältääkö se paljon korkeuseroja ja kuinka monta kilometriä pystyt etenemään yhden päivän aikana. Varaa aikaa myös maisemien ihailuun.

Muista pitää riittävästi taukoja, jotta voit levätä ja palautua. Arvioi, kuinka kauan reitin kulkeminen vie, ja suunnittele tauot etukäteen. Leiriydy ja tee tulet vain sallituille paikoille.

Selvitä etukäteen vedenottopaikat, koska juomaveden kantaminen on raskasta ja rinkkaan mahtuu vain rajallinen määrä vettä. Muista ilmoittaa läheisillesi reittisi ja arvioitu paluuaikasi turvallisuuden vuoksi.

Koira kartan päällä.
Vaellus kannattaa suunnitella huolellisesti kohde, vuodenaika ja omat retkitaidot huomioiden.
Suunnittelussa kannattaa huomioida myös alueen luonto ja säännöt.

3. Ota mukaan oikeat varusteet

Vaellusvarusteiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä ne vaikuttavat retken mukavuuteen ja turvallisuuteen. Tarvitset monenlaisia varusteita yöpymiseen, ruuanlaittoon ja hygieniaan.

Huolehdi, että sinulla on riittävästi ruokaa ja juomaa. Retkikeitin on kätevä, sillä sen avulla voit valmistaa ruokaa myös silloin, kun maastopalovaroitus on voimassa tai et ole lähellä tulentekopaikkaa.

Valitse kengät ja vaatteet sään ja maaston mukaan. Kerrospukeutuminen on hyvä idea, sillä voit lisätä tai vähentää vaatekertoja tarpeen mukaan. Kesälläkin sää voi vaihdella nopeasti, joten varaudu sadekuuroihin ja viileisiin iltoihin. Kuorivaatteiden lisäksi pakkaa mukaan lämmin aluskerrasto, vaihtovaatteita ja -sukkia, taukotakki ja -kengät sekä alusvaatteita.

Pakkaa kevyt mutta lämmin makuupussi. Ota mukaan myös ensiapupakkaus ja varusteiden huoltoon tarvittavat välineet. Kesäisin hyttyskarkote on tarpeen. Muista myös roskapussi, jotta et jätä jälkiä luontoon.

Vaakalaudoituksella oikea jalka, josta näkyvissä vaelluskenkä ja housunlahje. Laudoituksella pudonneita lehtiä.
Varaudu myös testaamaan varusteet etukäteen, varsinkin uudet vaelluskengät.
Tarkista varusteluettelosta, mitä kaikkea vaellukselle kannattaa ottaa mukaan:

4. Pakkaa kevyesti ja fiksusti

Tavoitteena on pakata kevyesti ja fiksusti. Ota mukaan vain välttämättömät tavarat ja huolehdi, ettei rinkka paina liikaa. Jos vaellat yhdessä kaverin tai ryhmän kanssa, voit jakaa yhteiset varusteet, kuten teltan tai ruoat, useampaan rinkkaan.

Kuivamuonat, vaatteet, makuupussi ja tulitikut kannattaa pakata vedenkestäviin pusseihin. Rinkkaa pakatessa painavimmat tavarat asetetaan lähelle vartaloa ja kevyemmät sivuille.

Vihreällä mättäällä iso rinkka ja pienen koiran pää. Taustalla näkyy harmaan hirsirakennuksen seinää.
Vaelluspäivän aikana tarvittavat varusteet kannattaa pakata siten, että ne saa kätevästi käyttöön purkamatta muita tavaroita rinkasta.
Vanha hyvä sääntö on, että kantamuksen paino saa olla korkeintaan kolmanneksen kantajan painosta. Painoa ei kuitenkaan voi liiaksi keventää turvallisuuden kustannuksella.

5. Muista ravitsemus ja hygienia

Retkellä on tärkeää huolehtia riittävästä nesteytyksestä ja energiansaannista juomalla vettä ja syömällä säännöllisesti.

Hygienia ei saa unohtua retkelläkään. Varaa vettä paitsi juomiseen myös ruoanlaittoon, tiskaamiseen ja peseytymiseen. Pidä huolta käsien puhtaudesta ja käytä tarvittaessa käsidesiä. Käytä biohajoavia pesuaineita, äläkä pese astioita tai itseäsi suoraan vesistössä tai kaivolla. Ota roskat mukaasi ja jätä luonto siistiksi.

Ylhäältä kuvattuna kaksi henkilöä tekee ruokaa penkillä istuen. Toinen tekee voileipiä ja toinen pilkkoo sipulia kattilaan. Ihmisten välissä on retkikeitin.
Maukas, ravitseva ja riittävä ruoka auttaa jaksamaan vaelluksella, ja miellyttävät ruokahetket virkistävät mieltä.
Tarkista maastopalovaroitus. Maastopalovaroituksen aikana tulenteko on kielletty myös useimmilla huolletuilla ja merkityillä tulentekopaikoilla.