Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Vanhoja maalauksia pystysuorassa kallioseinämässä Hossan kansallispuistossa. Maalauksessa erottuu ihmishahmoja.

Värikallio - Hossan kalliomaalaukset

Hossan kansallispuiston Värikallion maalausten sarja on Suomen suurimpia esihistoriallisia kalliomaalauksia. Somerjärvestä nousevan kiviseinämän kuvat on maalattu kivikaudella, noin 3500 - 4500 vuotta sitten.

Kulkureittejä ja metsästysmagiaa

Hossa oli jo muinoin vesireittien solmukohta. Reitit ulottuivat lännessä aina Pohjanlahdelle ja idässä Vienanmerelle asti. Värikallion kuvilla onkin mahdollisesti viitoitettu kulkureittiä tai kuvattu tapahtumia. Suomesta löydetyt maalauskalliot sijaitsevat yleisesti suurten vesireittien varrella. Värikalliolla, kuten useilla muillakin maalauskallioilla, kaiku kuuluu vahvana.

Useimmiten kalliomaalausten kuvat yhdistetään metsästysmagiaan. Maalauskalliot ovat voineet olla myös shamanismiin liittyviä palvontapaikkoja.

Värikallion kallion pinnasta on tunnistettu 61 erillistä kuviota, jotka liittyvät metsästykseen ja shamanismiin. On harvinaista, ettei Värikalliosta ole tavattu venekuvia. Ne on maalattu veneestä tai jäältä. Maalauksilla on mahdollisesti viitoitettu reittiä tai kuvattu tapahtumia. Värikallion kalliomaalaukset löydettiin virallisesti vuonna 1977.

Hossan maalauksissa toistuu sarvipäinen tai eläimeksi pukeutunut ihmishahmo, joka saattaa esittää noitaa tai shamaania, sillä sarvipäähine on kuulunut noidan virkapukuun ainakin myöhemmin arktisilla metsästyskansoilla. Kuvia on voitu tehdä myös hedelmällisyyden takaamiseksi. Suomen esihistoriallisia kalliomaalauksia tutkineen Pekka Kivikkään mukaan monet Värikallion ihmishahmoista olisivat naisia, jotkut synnyttämässä.

Suomessa tavatut kivikautiset kuvat on maalattu, kallioon kaiverrettuja piirroksia ei maastamme tunneta. Väriaineena on käytetty puna- ja keltamultaa, jota on saatu kuumentamalla rautapitoista savea. Seosaineena on käytetty verta, rasvaa tai munankeltuaista.

Retkeilijä seisoo lumisella järvellä ja katsoo edessään olevaa korkeaa rantakalliota.
Värikallion kaarros.

Vieraile Värikalliolla

Värikallioon voi tutustua ympäri vuoden ja kohteeseen tutustuminen on maksutonta. Värikalliolla ei ole henkilökuntaa eikä talvikunnossapitoa. Värikallion lähellä Somerjärvellä on keittokatos, nuotiokehä, liiteri ja kuivakäymälä.

Kesällä Värikalliolle johtaa noin 8 kilometrin pituinen ympyräreitti "Värikallion kaarros" ja se lähtee Lihapyörteen pysäköintipaikalta. Kallioseinämälle johtaa teräksestä tehty kulkusilta ja kalliomaalausten edustalla on teräksinen katselutasanne.

Talvella kalliolle johtaa Lihapyörteen pysäköintipaikalta lähtevä erämaareitti. Erämaareitti on käytettävissä tammikuusta huhtikuun loppuun ja sen kokonaispituus on 6 km. Reittiä pitkin voi kävellä, lumikenkäillä, hiihtää ja ajaa fatbikella. Myös moottorikelkkareitti sivuaa aluetta.

Värikallion pystysuora kallioseinämä, johon on veren ja punamullan seoksella sivelty erilaisia kuvioita eli kalliomaalauksia. Kallioseinämästä on tunnistettu yli 60 kuviota, joista tunnetuimmat ovat kolmiopäiset tikku-ukot.
Hossan Värikallio.