Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Kaksi retkiluistelijaa etenee luistelureitillä saaren kupeessa.

Talviretket Saimaalla luontoa ihaillen ja saimaannorppia suojellen

Saimaalle on laskeutunut rauhallinen talvinen tunnelma. Talvi on tärkeää aikaa saimaannorpalle – helmikuu on niiden pesimäkauden huippuhetkiä. Siksi helmikuun retkeilyssä yhdistyvät luonnon ihailu ja vastuullisuus: suojellaan saimaannorpan elinympäristöä, jotta tämä harvinainen laji säilyy myös tuleville sukupolville.

Saimaannorppa ja helmikuu – tärkeä pesimäaika

Saimaannorppa on yksi maailman uhanalaisimmista hylkeistä, ja sen selviytyminen riippuu ympäristöstä ja ihmisten vastuullisista valinnoista. Heti jäiden tultua ja lumikinosten muodostuttua norpat kaivavat lumipesiään jään päälle kasaantuneisiin lumikinoksiin tai pesivät keinopesiin. Pesät suojaavat saimaannorppia pedoilta, kylmyydeltä ja häiriöiltä.

Norpan pesimäaika helmikuusta huhtikuuhun on herkkä ajanjakso, koska tuolloin poikaset ovat vielä pieniä. Pesät voivat romahtaa, jos niiden yli kuljetaan esimerkiksi kävelemällä tai moottorikelkalla. Ulkoilijoiden tulee olla erityisen varovaisia liikkumisessaan norpan elinalueilla, jotta pesät ja poikaset pysyvät turvassa. Suosi ulkoillessa selkäjäitä ja välttää liikkumista rantojen tuntumassa.

Luonnonkinos sulaa.
Saimaannorpan selviytyminen, erityisesti herkkänä pesimäaikana helmikuusta huhtikuuhun, edellyttää varovaisuutta liikkua sen elinalueilla, jotta pesät ja poikaset pysyvät turvassa.

Vinkit vastuulliseen talviretkeilyyn Saimaalla

Valitse reitit viisaasti

Suuntaa retkesi merkityille talvireiteille. Järven jäällä liikkuminen voi houkutella, mutta jäällä olevat lumikinokset saattavat kätkeä alleen norpan pesän tai lauhana talvena kuutti voi olla ilman pesän suojaa ja entistä alttiimpana häiriölle. Reiteillä pysyminen on myös turvallisuusasia, koska Saimaalla on paljon virtoja, joiden kohdalla jää on vaarallisen ohutta.

Vinkki

Luonnonsuojelualueiden talviaikaiset maihinnousukiellot saimaannorpan suojelemiseksi kuten myös moottoriliikennekieltoalueet näkyvät Retkikartta.fi-sivustolta.

Vältä jäällä moottorikelkkailua tai muita häiriöitä

Moottorikelkkailu, kovat äänet liikkuessa ja muu häiritsevä toiminta jäällä voi pelottaa norppia ja estää emoa nousemasta jäälle imettämään kuuttia. Jos haluat nauttia talvisista maisemista, kokeile mieluummin hiljaista liikuntamuotoa, kuten hiihtoa tai luistelua. Muista aina tarkistaa ajankohtainen jään kunto ja varustautua asianmukaisesti!

Hyödynnä luontokeskuksia ja opastettuja retkiä

Esimerkiksi Saimaan luontokeskus Riihisaari Savonlinnassa (savonlinna.fi) tarjoaa tietoa norppien suojelusta ja retkeilyyn sopivista alueista. Myös opastetut retket ovat loistava tapa oppia lisää alueen luonnosta ja liikkua vastuullisesti.

Tue norppien suojelua pienillä teoilla

Apukinosten tekeminen on luvanvaraista, Metsähallituksen johtamaa toimintaa, ja kinosten sijaintipaikat ovat tarkkaan suunniteltuja. Älä siis kolaa apukinoksia omin päin. Apukinosten kolaamistalkoisiin otetaan ensisijaisesti paikallisia.

Katso videot:

Voit osallistua saimaannorpan suojeluun esimerkiksi kalastamalla norppaturvallisesti pilkkimällä verkkokalastuksen sijaan, pitämällä koirat kytkettynä tai kertomalla muille vastuullisen retkeilyn merkityksestä. Jokainen pieni teko auttaa. Vastuullinen retkeily takaa, että saimaannorppa voi jatkaa pesimistään rauhassa ja että myös tulevat sukupolvet saavat mahdollisuuden ihailla tätä ainutlaatuista lajia.

Lue lisää

Saimaannorppa kivellä kaukaa katsottuna.
Tarkkaile norppaa kaukaa, äläkä lähesty villieläintä.