Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Porotokka tunturissa talvella.

Poronhoito on perinteinen elinkeino

Poronhoito on perinteinen elinkeino, joka kätkee sisälleen rikkaan kulttuurin ja ikivanhat perinteet. Samalla se on edelleen merkittävä toimeentulo paikalliselle väestölle. Urho Kekkosen kansallispuiston monet poronhoitoon liittyvät, eri aikakausien rakennukset ja rakennelmat viestivät tästä pohjoisesta elinkeinosta.

Urho Kekkosen kansallispuistossa kolmen paliskunnan poroja

Urho Kekkosen kansallispuistossa laiduntaa kolmen eri paliskunnan poroja. Suurin osa kansallispuistosta kuuluu Lapin paliskuntaan, jonka poronhoidolle laajan, yhtenäisen ja hyväkuntoisen talvilaidunalueen merkitys on huomattava. Saariselän tunturialue on Ivalon paliskunnan tärkeää vasomisaluetta. Kansallispuiston kaakkoisosa tarjoaa talvilaitumia Suomen suurimmalle paliskunnalle, Kemin-Sompiolle.

Kuvassa on kaksi eri karttaa. Toisessa kartassa on koko Suomen poronhoitoalue. Tarkemmassa kartassa näkyy kansallispuisto sekä kolmen poropaliskunnan rajat.
Urho Kekkosen kansallispuiston kolme paliskuntaa kartalla.

Poron elämä rytmittyy laidunkierron mukaan

Poro on sopeutunut pohjoisen luontoon ja sillä on kyky hankkia ravintonsa luonnonlaitumilta. Poro käyttää ravinnokseen eri kasvilajeja vuodenaikojen mukaan. Kesäaikaan poro syö vihreitä lehtiä, saroja, heiniä ja ruohoja. Syksyisin maistuvat sienet, jotka ovat tärkeää ravintoa porojen valmistautuessa talveen. Talvikuukausina poron ravintoa ovat erityisesti jäkälät.

Laidunkierron ohjailu on keino käyttää luonnonlaitumia kestävällä tavalla. Porot pääsevät kansallispuiston alueen hyville talvilaitumille vasta kasvukauden päätyttyä. Kesäajan porot viettävät soilla ja jokivarsilla vihreän ravinnon parissa.

Kuvassa on runsaasti jäkälää sekä punaisia  varpuja ruska-aikaan kivikon keskellä.
Jäkälät ovat porojen talvista ravintoa.

Syksyllä

Syksyllä porot ovat komeimmillaan, kun kesän aikana niille on kasvanut uusi talvikarva ja sarvet. Kookkaimmat sarvet ovat tuolloin hirvailla eli aikuisilla urosporoilla. Ne tarvitsevat niitä kiima- eli rykimäaikana taistellessaan vaatimien suosiosta.

Iso urosporo syö maasta jotain.
Aikuinen urosporo syksyllä.

Vasanmerkintä kesällä

Poromiehen kesäinen työrupeama, vasanmerkintä kestää noin kaksi viikkoa. Touko-kesäkuussa syntyneiden vasojen korviin leikataan terävällä veitsellä sama merkki kuin vasan emällä. Poromerkki kertoo poron omistajan.

Valkoinen poronvasa makoilee maassa.
Valkkovasa.

Erotukset

Syys-lokakuun taitteessa alkaa erotuskausi. Tämä poromiehen työvuoden huippu ajoittuu vuoden kylmimpään ja pimeimpään aikaan jatkuen vuodenvaihteen yli. Tuolloin kaikki porot lasketaan, teurasporot teurastetaan ja elämään jäävät porot pääsevät talvilaitumille.

Porotokka on aitauksessa talvella. Ilma on kirkas ja selvästi on pakkassää.
Poroerotus.