Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Kaksi maastopyöräilijää pyöräilemässä polulla.

Maastopyöräily

Maastopyöräily on pyöräilyä erityyppisissä maastoissa, metsissä, tuntureilla ja vesistöjen rannoilla.

Usein lajista puhutaan myös lyhenteellä MTB, joka tulee englanninkielisestä termistä Mountain biking.

Pyöräillessä maisemat vaihtuvat nopeasti, ja pyörällä pystyy tutustumaan ympäröivään alueeseen laajemmin kuin kävellen. Aja reitillä taitojesi mukaan ja varmista, että pystyt pysähtymään yllättävässä tilanteessa. Maastopyöräily parantaa kuntoa, hapenottokykyä, lihaskuntoa ja kehon hallintaa.

Vinkki: Maastopyöräily on jokaisenoikeus, mutta luonnonsuojelualueilla sitä voidaan rajoittaa tarvittaessa. Kansallispuistoissa pyöräily onkin yleensä sallittu vain pyöräilyreiteillä.

Valitse itsellesi sopiva pyöräilyreitti

Maastopyöräilyyn on tarjolla laaja valikoima erilaisia reittejä. Helpot ja usein lyhyet reitit tarjoavat niin sanottua gravel-tyyppistä leppoisaa maisema-ajelua sorateillä. Vaativilla reiteillä ajetaan kivikkoisilla, juurakkoisilla ja pitkostetuilla reiteillä ja ala- ja ylämäessä.

Pyöräilijät kohtaavat kävelijöitä Luoston retkeilyreitillä.
Pyöräilijät kohtaavat kävelijöitä Luostolla.
Vinkki: Pitkospuilla ajamista ei suositella aloittelijoille, koska niillä ajaminen turvallisesti vaatii hyvää tasapainoa ja harjoittelua.

Maastopyöräilyn aloittaminen onnistuu perusvälineillä

Maastopyöräilyn aloittaminen on helppoa, sillä lajista saa tietoa verkkosivuilla, lajin harrasteryhmissä ja mtb-seuroissa monilla paikkakunnilla. Oikeanlaiset varusteet tekevät pyöräilystä nautinnollista ja mukavaa. Perusvarustukseen kuuluu maastopyörä tai fatbike paksuine renkaineen sekä pehmustetut ajohousut sekä ehdottomat turvallisuusvälineet: kypärä ja aurinko- tai suojalasit. Ennen kuin hyppäät satulaan, tarkista pyörän jarrut ja renkaat. Mukaan kannattaa pakata välineet renkaan paikkaamiseen, matkapuhelin ja kartta ongelmatilanteiden varalta.

Kun innostus kasvaa voit hankkia ajohanskat sekä pyörän polkimiin lukot ja pyöräilykengät, jotka parantavat pitoa ala- ja ylämäissä ja haastavissa reitin kohdissa. Omaa maastopyörää ei tarvitse hankkia heti, sillä sen voi myös vuokrata.

Maastopyöräilijät opastetaulun luona kesällä. Taustalla metsää.
Maastopyöräilijät Hossan kansallispuistossa.
Vinkki: Pyöräily on turvallisinta seurassa, koska silloin vahinkojen yllättäessä apukin on lähellä.

Sähköiset liikkumisvälineet retkeilykohteilla

Sähköavusteiset ja sähkömoottorilla varustetut polkupyörät, sekä muut kevyet sähköajoneuvot ovat sallittuja siellä missä muukin pyöräily on sallittua. Sähköisiä liikkumisvälineitä ovat:

  • jalankulkua avustavat liikkumisvälineet (max 1 kW, 15 km/h)
  • kevyet sähköajoneuvot (max 1 kW, 25 km/h, 80 cm max leveys)
  • sähköavusteiset polkupyörät (max 0,25 kW, avustus lakkaa 25 km/h nopeudessa)
  • ja moottorilla varustetut polkupyörät (max 1 kW, max 25 km/h).

Lue lisätietoja sähköisistä liikkumisvälineistä, niiden vaatimuksista, rajoituksista ja esim. vakuutuksista: traficom.fi.