Monet Suomen hienoimmista koskimelontakohteista sijaitsevat kauniilla suojelualueillamme, ja ne toimivat hyvin päiväretkikohteina koskimelonnasta kiinnostuneille.
Koskimelontaa harrastetaan kajakeilla, avokanooteilla sekä reppulautoilla. Koskimelontaa on monenlaista: sen alalajit, joissa myös kilpaillaan, ovat kanoottipujottelu eli slalom, koskisyöksy sekä freestyle. Suurin osa koskimelojista kuitenkin harrastaa näiden välimuotoja, esimerkiksi koskien alas laskemisen ja freestylen sekoittamista keskenään. Tällaista yleistä koskimelontaa, koskessa hauskanpitoa, kutsutaan melojien kielellä "puljaamiseksi".
Koskimelonta harrastuksena
Koskimelonnan aloittaminen vaatii melojalta aikaisempaa melontakokemusta sekä kehon ja aluksen hallintaa. Alkuun pääsee parhaiten jonkin melontaseuran tai melontapalveluita tarjoavan yrityksen koskimelontakurssilla.
Jo koskimelonnan perustaidoilla voit laajentaa retkikohdevalikoimaasi valtavasti. Esimerkiksi Hammastunturin erämaa-alueella virtaava, kultahistoriaa tulvillaan oleva Ivalojoki on koskimelonnan perustaidot hallitsevalle melojalle erinomainen melontaretkikohde.
Kokeneemmille koskimelojille on kohteita sekä koskien laskemiseen että freestyleen. Ruunaan retkeilyalueella, Neitikoskella, on yksi suosituimmista freestylemelonnan harrastuspaikoista.
Virtaava vesi on luonnonvoima, jota pitää osata lukea
Harjaantunut meloja osaa lukea kosken eri kohtia ja valita koskesta sen oikean ja samalla turvallisen kohdan meloa. Koskessa melovan täytyy osata lukea veden virtausta, jotta pystyy laskemaan koskea turvallisesti. Maallikon silmissä hurjalta näyttävässä koskessa on yleensä myös rauhallisia kohtia, jotka tottunut meloja havainnoi yhdellä silmäyksellä.
Turvallisuus meloessa
Turvallisuus on koskessa ykkösasia. Jokaisen melojan tulee muistaa virtaavan veden loppumaton voima. Varusteiden on oltava keliin ja olosuhteisiin soveltuvat ja ehjät sekä melojan taitotaso riittävä. Koskimelonnan tärkeimmät välineet ovat kajakki, avokanootti taikka reppulautta, kypärä ja kelluntapukine. Aluksissa käytetään myös niin kutsuttua aukkopeittoa, jotta vesi ei tule aluksen sisään. Oikeilla varusteilla ja riittävillä taidoilla melontakausi voi alkaa heti jäiden lähdön jälkeen ja jatkua niin kauan, kun joet ovat sulia.
![Kuva: Erkki Ollila Melojat alittamassa joen yli menevää siltaa keväällä. Sillalla kaksi retkeilijää.](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fluontoon-fi-cms-production.druid.fi%2Fsites%2Fdefault%2Ffiles%2F2024-10%2Fmelonta_hossa_MG_4582._Kuva_Erkki_Ollila.jpg&w=3840&q=75)