Viime vuoden lopulla julkaistu Luontoon-palvelun ensimmäinen versio on ollut suosittu. Käyntejä on ollut alkuvuoden aikana jo noin 900 000. Olemme saaneet paljon kiitosta, mutta myös erittäin hyviä kehitysehdotuksia palvelusta.
Palvelua kehitettään ketterin menetelmin, eli käytännössä pyrimme julkaisemaan uudistuksia heti kun se on mahdollista ja kerätä käyttäjiltä uusia oppeja jatkokehitykseen. Tämä näkyy palvelussa tietynlaisena keskeneräisyytenä, mutta toisaalta palvelu päivittyy paremmaksi 1-2 kertaa kuukaudessa – joka kuukausi. Tähän mennessä olemme julkaisseet jo noin 10 päivitystä!
Palvelun saamat kehut tulevat käytettävyydestä, palvelun toimivuudesta ja karttatoiminnosta. Iloisuutta tulee myös kuntien kohteiden löytymisestä uudesta palvelusta.
PDF-karttojen käyttäjien tarpeita kuultu
Suurin palaute koskee puuttuvia PDF-karttoja, jotka ovat olleet suosittuja kansallispuistoretken suunnittelussa ja kokonaiskuvan hahmottamisessa. Vaikka käsin piirrettyjä PDF-esitteiden karttoja ei ole saatavilla uudessa Luontoon.fi-palvelussa, teemme hartiavoimin töitä digitaalisten karttojen kehittämiseksi.
Digitaalisen kartan edut:
- Digitaalinen kartta antaa retkeilijälle rajattomat mahdollisuudet tuottaa omaan retkeen sopivia karttanäkymiä juuri sieltä mistä niitä itse tarvitsee, ei ainoastaan kansallispuistoista.
- Digitaalinen kartta mahdollistaa kartan ja tekstisisällön löytymisen yhdestä palvelusta ja oikea-aikaisesti.
- Digitaalinen kartta mahdollistaa turvallisen suunnistamisen maastossa käyttämällä kartan paikannus-toimintoa.
- Digitaalinen kartta on ajan tasalla.
Osana palvelukehitystä olemme mm. paneutuneet syvemmin PDF-kartan käyttäjien tarpeisiin kyselyin ja haastatteluin. Tulosten perusteella PDF-esitteissä on kaksi tärkeää arvoa: Hahmotettavuus ja osa meistä tykkää edelleen tulostaa kartan paperille. Toisaalta yhtä moni piti tärkeänä voida tallentaa se nykyään puhelimeen.
- Esitekartoilla pystyy jopa suunnistamaan merkittyä reittiä pitkin, sekä yhdistelemään itselle sopivan paketin eri reittejä.
- Hahmotettavuuden kannalta tärkeintä on kokonaiskuva: Retkeilyrakenteet, parkkipaikat ja reittilinjat. Lisäksi kiinnostaa reittimerkinnät, etäisyydet sekä nähtävyydet ja oleelliset maastonmuodot, vesistöt ja rajoitusalueet.
Näiden tietojen perusteella olemme tehneet paljon parannuksia sitten joulukuun, mm. pysäköintialueet ja retkeilyrakenteet näkyvät paremmin kartalla. Ja lähiviikkoina reittien ja taukopaikkojen hahmotettavuus palvelussa paranee entisestään.

Uusi toiminnallisuus tulossa palveluun: Maastokartta
Moni retkeilijä on myös kaivannut maastokarttaa reittitietojen taustalle. Maastokartasta näkee mm. korkeuskäyrät, suot, vesistöt ja niin edelleen. Maastokartta antaa mahdollisuuden suunnistaa merkittyjen polkujen ulkopuolella.
Tuomme pian palveluun uuden toiminnallisuuden, jossa taustakartan voi vaihtaa maastokartaksi. Maastokartta on hieman eri näköinen kuin monista karttapalveluista tuttu “rasterikartta”. Olemme rakentamassa Luontoon-palveluun digilaitteelle optimoidun maastokartan, joka perustuu retkeilijöille tuttuun Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoon.
Parannettu käytettävyys ja uudet sisällöt
Lisäksi olemme tehneet paljon pieniä ja isoja käytettävyysparannuksia, sekä satoja uusia kohteiden esittelysivuja.
- Retkikohteita voi hakea nyt mm. kunnan perusteella. Hausta löytyy myös kaikki Suomen tuvat.
- Kartan löydettävyyttä on parannettu mobiilikäyttäjillä ja sivustolla surffaamista on helpotettu mm. murupolun avulla. Murupolku näyttää käyttäjälle hänen sijaintinsa verkkosivustolla.
- Metsähallituksen kohteista esimerkiksi erämaa-alueet ja kymmenet muut löytyvät nyt palvelusta.
- Kymmenet kunnat ja virkistysalueyhdistykset ovat tuottaneet valtavan määrän retkikohdetietoa palveluun.
Lisäksi lähitulevaisuudessa siintää sää- ja palovaroitustietojen ilmoittaminen Luontoon-palvelussa.
