Siirry pääsisältöön
Retkeilykohteet
Kaksi retkeilijää seisoo näköalapaikan aidan vierellä talvella.

Korouomalla saatu hyviä tuloksia turvallisuuden lisäämisestä yhteistyöllä - haasteellinen maasto aiheuttaa silti ongelmia

28.03.2025

Posiolla, runsaan sadan kilometrin päässä Rovaniemeltä sijaitseva Korouoman rotkolaakso houkuttaa retkeilijöitä ja matkailijoita ympäri vuoden. Korouoman käyntimäärän noustessa vuodesta toiseen alueen turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota niin Metsähallituksessa ja Lapin pelastuslaitoksessa kuin alueen vaikutusalueen matkailuyhdistyksissäkin.

Metsähallitus pyytää Korouoman alueelle meneviä pohtimaan omaa turvallisuuttaan ja kuntoaan sekä pukemaan päälle kunnon talvivarusteet ja jalkaan liukuesteet. On tärkeää ennen alueelle menemistä tutustua kohteeseen ja sen piirteisiin Luontoon.fi-palvelussa. Jokainen loukkaantuminen on estettävissä omalla ennakoivalla toiminnalla.

Metsähallituksen Luontopalveluissa Korouoman turvallisuuteen on kiinnitetty huomiota jo vuosien ajan. Toimilla on huomattu olevan suotuisia vaikutuksia, mutta huoli retkeilyn turvallisuudesta kytee silti.

"Olemme panostaneet Korouomalla retkeilyn turvallisuuden lisäämiseen monilla tavoin. Olemme lisänneet turvallisuusopasteita, rakentaneet kaiteita ja linjanneet reittejä uudelleen sekä rakentaneet tulentekopaikkoja yritysten käyttöön. Erätarkastaja on vieraillut useita kertoja Korouomalla opastamassa retkeilijöitä, ja tehostettu valvonta jatkuu koko kevättalven. Tukesin asiantuntija on ollut mukana turvallisuuden parantamisessa, ja pelastuslaitos on raivannut pelastusreittejä", kertoo virkistyskäytön asiantuntija Erkka Pitkänen.

Metsähallitus ja pelastuslaitos ovat tuottaneet sosiaalisiin kanaviinsa videoita, joissa annetaan ohjeita turvalliseen talviretkeilyyn yleisesti ja liikkumiseen Korouomalla. Korouoman lähtöpisteessä Saukkovaarassa toimivan Eräkahvilan rooli on merkittävä, sillä he pysäyttävät liian kevyesti pukeutuneita kävijöitä miettimään alueelle menemistä ja suosittelevat liukuesteiden käyttöä.

”Matkailun asiantuntijoina olemme järjestäneet yhteistyöyrityksille webinaareja ja olemme olleet yhteyksissä suoraan ryhmiä tuoviin yrityksiin ja antaneet ohjeita turvalliseen retkeilyyn. Yhteistyötä olemme tehneet Lapin pelastuslaitoksen ja Rovaniemen matkailun kanssa”, listaa virkistyskäytön erityisasiantuntija Venla Karkola.

Käyntimäärä noussut liki nelinkertaiseksi muutamassa vuodessa ja kasvua näkyvissä edelleen

Korouomalla huippusesonki on talvi, jolloin pääosa alueen käynneistä tehdään. Päiväreitit Koronjää ja Piippukallion pihaus ovat lisänneet alueen houkuttelevuutta. Näistä reiteistä Koronjää-reitti on käytössä ympäri vuoden. Kymmenen vuoden aikana Korouoman käyntimäärä on lähes nelinkertaistunut ja viidessä vuodessa yli kaksinkertaistunut. Korouoman alueella käyntejä oli viime vuonna noin 68 000, kun luku oli vuonna 2020 noin 31 000. Ohjelmapalveluyritykset tuovat alueelle paljon erityisesti ulkomaalaisia ryhmiä.

Korouoman suosio näkyy Lapin pelastuslaitoksen pelastustehtävissä ja alueen syrjäisyyden ja laakson maastonmuotojen vuoksi pelastustehtävät ovat erittäin haastavia ja jopa tunteja kestäviä. Lapin pelastuslaitokselle tulee säännöllisesti hälytystehtäviä eri luontokohteisiin Lapissa. Tyypillisiä hälytystehtäviä ovat esimerkiksi ihmisten pelastamiset maastosta, joissa retkeilijä on loukkaantunut ja ei pääse omin avuin pois.

Lapin pelastuslaitokselta kerrotaan, että Korouomalla ei ole määrällisesti poikkeuksellisen paljon pelastuslaitoksen hälytystehtäviä, jos ne suhteutetaan muun Lapin retkeilykohteisiin. Tämän vuoden aikana hälytystehtäviä Korouomalle on ollut kolme kappaletta. Erityisen paikan Korouomasta tekee kuitenkin sen maastonmuodot. Alueella on heikko puhelimen kuuluvuus ja pelastaminen kanjonista on haastavaa jyrkkyyden, liukkauden, kylmyyden ja puuston vuoksi. Lisäksi pelastustoimintaa haastaa Posion niukat pelastustoiminnan resurssit, jotka määräytyvät pitkälti alueen asukasluvun mukaan.

Tänä vuonna Korouoman hälytystehtävillä on hyödynnetty esimerkiksi Rajavartiolaitoksen helikopteria. Pelastustoiminnan helpottamiseksi Metsähallitus ja Lapin pelastuslaitos ovat suunnitelleet alueelle laskeutumispaikkoja helikopterille. Lisäksi Lapin pelastuslaitos ja sopimuspalokunnat harjoittelevat Korouomalta pelastamista säännöllisesti.

Korouoma on myös jääkiipeilijöiden suosikkikohde. He ovatkin olleet huolissaan putousten alle kerääntyvistä ihmisistä ja ohjeistaneet heitä pysyttelemään kauempana.

Faktat:

  • Korouoman rotkolaakso sijaitsee Posiolla, josta matkaa kohteeseen 30 km. Rovaniemeltä matkaa noin 100 km.
  • Korouomassa on kaksi päiväreittiä, Koron jää ja Piippukallion pihaus, joista ensimmäinen on käytössä ympäri vuoden. Näiden lisäksi rotkolaakson suuntaisesti kulkee 20 kilometriä pitkä vaellusreitti.
  • Käyntimäärän kehitys on ollut nousuvoittoista vuoden 2020 luvusta 30 500, vuoden 2024 lukuun 67 800. Kasvua on tullut kymmenessä vuodessa liki nelinkertaisesti.
  • Rotkolaaksossa on talvisin useita kymmeniä jääputouksia, ja alue on siksi jääkiipeilijöiden suosiossa.
  • Korouomalla retkeilyn riskejä ovat edelleen retkikohteen haastavuuden väärinarviointi, eksyminen, riittämätön vaatetus, liukastuminen, oma kunto, päivän pituuden väärä arviointi, matkapuhelinverkon katvealueet, ennakkotietojen puutteellinen hankkiminen. Myös yli kilometrin mittainen nousu laakson pohjalta pysäköintialueelle on riski.

Korouomasta verkossa

Videoita Korouomasta Metsähallituksen Luontopalvelujen somessa