Luontoon.fi uutiset

Kainuussa kohti kesää – luonnonhoitotöitä ympäri Kainuuta ja lampaat Ärjänsaaren nyt kuudetta kertaa

Kainuun retkikohteissa ja luonnonsuojelualueilla kesäkauteen päästään tuttuun tapaan. Kainuun retkikohteissa maastossa tehtävät työt ovat tänä kesänä perushuoltoa ja polttopuuhuoltoa. Lisäksi keskitytään tulevien töiden suunnitteluun. Petolassa avautuu 4H-yhdistyksen kahvila ja Ärjänsaaressa on auki kahvila-kioski. Lampaat pääsevät Ärjään luonnonhoitotöihin jo kesäkuun alusta. Ennallistamispolttoja on useissa kohteissa ja soita ennallistetaan monilla Kainuun soilla.

Metsähallituksen Luontopalvelut avaa Kuhmon luontokeskus Petolan 1. heinäkuuta ja luontokeskus on avoinna 26.7. saakka. Luontokeskuksen kahvilaa pitää tulevana kesänä auki Kuhmon 4H-yhdistys.

-Mukavaa päästä parin vuoden tauon jälkeen tarjoamaan taas asiakkaille munkkeja sekä irtojäätelöä, jotka jo Cafe Syväjärven aikaan olivat asiakkaidemme suosiossa. Hienoa, että tällainen kahvilanpitomahdollisuus tarjoutui meille ja odotamme innolla heinäkuuta, että pääsemme näkemään miten asiakkaat löytävät Petolan mahtaviin puitteisiin, iloitsee Johanna Huotari 4H:lta.

Oulujärvellä sijaitsevassa Ärjänsaaressa toimii kesäkaudella infopisteenä Luonnollisesti Oulujärvi Oy:n pitämä kahvila-kioski Kotila-mökissä Säipän alueella. Kioski on avoinna 16.6. - 18.8. päivittäin klo 11 - 16. Kioski voi hyvällä säällä sekä Ärjän taidefestareiden aikana olla auki pidempään ja sopimuksesta ryhmille 18.8. jälkeenkin. Välinevuokraus ja venekuljetukset Ärjään saatavilla Luonnollisesti Oulujärvi -yrityksen verkkokaupasta (luonnollisesti.fi).

Hossan kansallispuiston luontokeskus avasi ovensa 8.5. ja Kylmäluoman retkeilyalueen opastuskeskus 13.5.

-Hossaan on odotettavissa vilkas kesä. Tärkein tapahtuma on Kainuu Trail -polkujuoksutapahtuma, joka houkuttelee Hossaan runsaasti kävijöitä, arvelee yrittäjä Timo Korhonen KL Experiencestä.

Kainuun luonnonsuojelualueilla suunnitteilla useita ennallistamispolttoja ja soiden ennallistamista 

Kuhmon Lentualla ja Ulvinsalossa, Kajaanin Talaskankaalla sekä Suomussalmen Sydänmaanarossa ennallistetaan metsiä polttamalla. Ennallistamispoltot toteutetaan sääolojen salliessa kesä-heinäkuussa. Ulvinsalon ennallistamispoltto on osa Liito-orava-LIFE-hanketta, ja polton yhtenä tavoitteena on lisätä metsään liito-oravan tarvitsemaa lehtipuuta. Muut ennallistamispoltot ovat osa Life2Taiga-hanketta, jossa Suomi ja Ruotsi ennallistavat metsiään polttojen avulla.

Polttokohteet sijaitsevat suojelualueilla syrjäisillä seuduilla. Polton aikana syntyy runsaasti savua, joka on havaittavissa kauempaakin.

-Metsän ennallistamispoltto valmistellaan aina huolellisesti, turvallisuus edellä. Itse polttoon osallistuu suuri joukko polttoammattilaisia, ja jälkivartiointia tehdään, kunnes alue on varmasti täysin sammunut, kertoo Anni Koskela.

Ennallistamispoltolla turvataan metsäpaloista riippuvaisten lajien elinympäristöjen syntyminen. Monet metsäpaloista ja palaneesta puusta riippuvaiset lajit ovat uhanalaisia, sillä luonnonmetsäpalot ovat harvinaistuneet. Poltoista hyötyvät esimerkiksi palolatikka, havuhuppukuoriainen, mäntyhuppukuoriainen ja lahokapo, jotka ovat uhanalaisia ja direktiivilajeja. Ennallistamispoltolla tavoitellaan myös metsän piirteiden muuttumista enemmän luonnontilaisen kaltaiseksi. Usein polttokohteet ovat entisiä talousmetsiä, joita saadaan polttojen avulla muutettua ikärakenteeltaan ja lajistoltaan monipuolisemmaksi.

Mies suihkuttaa paloletkulla vettä metsään. Taustalla palaa puuta.

Soita ennallistetaan Kainuussa useilla kohteilla. Hossan kansallispuistossa jatketaan soiden ennallistamistöitä tukkimalla ojia kansallispuiston luoteisnurkassa Tuiranvaaran Laiskasuolla, jossa tehtiin talvella ennallistamisalueen puunkorjuut. Hyrynsalmella Ukkohallan kupeessa Vorlokin Natura-alueella on kaksi ennallistamistyömaata, joissa tukitaan suo-ojia. Ojia kaivetaan umpeen myös Hyrynsalmen Saarijärven aarnialueella. Lisäksi Puolangan Kaahla-ahossa tehdään vesien palauttamistoimia viereiseltä ojitusalueelta suojelualueelle, Puolangan Tulijoen varressa tehdään valuma-aluekunnostuksia, ja Sotkamossa Kotuskasuolla tehdään valmistelevia toimenpiteitä raivaamalla tukittavat ojanvarret.

Puolangan Kuorejärvellä toteutetaan lintuveden kunnostus, ja Oulujärven lintusaarilla jatketaan pesimäalueiden ylläpitoraivauksia.

Lampaat pääsevät jälleen Ärjään laiduntamaan

Perinnemaisemia hoidetaan niittämällä kahdella luonnonsuojelualueella, Elimyssalossa ja Hiidenportissa. Ihmistyövoiman lisäksi perinnemaisemia hoitavat myös lampaat. Ärjänsaaressa lampaat laiduntavat Ärjänsaaren niittyjä nyt kuudetta kesää. Lampaat ylläpitävät Ärjänsaaren vanhan kahvilan ympäristön kulttuurimaisemaa ja niittykasvillisuutta, ja uutteran työn ohessa seuralliset lampaat tuovat iloa saaressa vieraileville lomailijoille. Lampaat tuodaan saareen kesäkuun alussa ja ne ovat saaressa elokuun puoleenväliin. Lampaita hoitavat Ärjässä viikoittain vaihtuvat lammaspaimenet ja heillä on käytössään Saunalan mökki.

Lammas riukuaidan takana.

-Laitumen valmistelu ja lampaiden vienti Ärjänsaareen on muodostunut kesäkauden aloittavaksi perinteeksi ja tuo riemua biologillekin alkukesän kiireiden keskelle, kertoo luonnonsuojelun erityisasiantuntija Ilkka Immonen.

Lisäksi Luontopalvelujen ylläpitämillä alueilla on kaksi laidunta, joissa on vuokralainen ympäristösopimuksella, nämä ovat Sotkamon Isoaho ja Puolangan Suolijärvi.

Lisätietoja

Hankkeen logot.

Hankkeen logot.