Luontoon.fi uutiset

EU:n ennallistamisasetus hyväksyttiin: Metsähallituksen Luontopalveluilla halu ja osaaminen lisätä ennallistamisen määrää

 Metsähallituksen Luontopalvelut on Suomen suurin luonnon ennallistaja. Luontopalvelut on tehnyt ennallistamista valtion suojelualueilla kohta 40 vuotta. Luontopalveluilla on myös hyvät valmiudet lisätä ennallistamista nopealla aikataululla, mikäli rahoitusta löytyy. 

Metsähallituksen Luontopalvelut hoitaa Suomen luonnonsuojelualueverkostoa. Monet suojelualueet, jopa kansallispuistot ovat kuitenkin suhteellisen nuoria, sillä ne ovat olleet esimerkiksi metsätalouskäytössä. Tästä syystä ennallistamista ja luonnonhoitoa tehdään myös suojelualueilla.  

”Suojelualueilla tehty ennallistamistyö on yhteiskunnallisesti ristiriidatonta ja kustannustehokasta, koska alueet ovat jo talouskäytön ulkopuolella. Luonnonsuojelullinen tuottavuus kasvaa ilman kustannuksia alueiden talouskäytöstä luopumisesta. Lisäksi Luontopalveluilla on kattavat seurantatiedot elinympäristöistä ja luontotyypeistä sekä tieteeseen perustuvaa priorisointitietoa tärkeimpien ennallistamiskohteiden valintaan. Näin ennallistamisen volyymia voidaan lisätä nopeastikin, mikäli rahoitus siihen saadaan. Ennallistamisasetuksen ensimmäinen rajapyykki 2030 tulee pian”, sanoo luontopalvelujohtaja Henrik Jansson Metsähallituksesta. 

Ennallistamista tarvitaan kuitenkin myös suojelualueiden ulkopuolella: vuoden alussa alkanut 8-vuotinen, isoin osin EU-rahoitteinen Priodiversity LIFE -hanke kokoaa ennätyksellisen laajan kumppaniverkoston yhteen luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi.  

Ennallistamisen kustannuksista on myös kattavaa tietoa. Lisäksi Luontopalvelut on ottanut käyttöön uusia kartoitusmenetelmiä kuten kaukokartoituksia, mikä antaa kustannustehokasta tietoa ennallistamiskohteiden valintaan.   

Jotkut luontotyypit tarvitsevat aktiivisia toimia koko ajan, jotta monipuolinen lajisto ei katoa. Tällaisia luontotyyppejä ovat esimerkiksi perinneympäristöt kuten niityt ja hakamaat, joita uhkaa pusikoituminen ja uhanalaisten lajien kato ilman säännöllistä hoitoa.   

Lisätietoja