Luontoon.fi etusivulle
Metsähallitus

Kalastus 

Kuva: Erkki TuovinenMaassamme on jokaiselle tarjolla hyvät kalastusmahdollisuudet, sillä Suomessa on paljon vesistöjä ja kansalaisten kalastusoikeudet ovat laajat. Onkiminen on ylivoimaisesti suosituin tapa kalastaa. Myös pilkkiminen, heittokalastus ja verkkokalastus ovat suosittuja vapaa-ajankalastuksen muotoja.

Onkiminen ja pilkkiminen

Onkiminen ja pilkkiminen ovat jokamiehenoikeuksia, joihin ei tarvita kalastuksenhoitomaksua eikä kalastuslupaa. Onkia ja pilkkiä ei kuitenkaan saa lohi- ja siikapitoisten vesistöjen koski- ja virtapaikoissa eikä sellaisilla vesialueilla, joissa kalastaminen on kielletty. Yleensä luonnonsuojelualueilla saa onkia ja pilkkiä, mutta aluekohtaisia rajoituksiakin on.

Muu vapaa-ajankalastus

Muuhun kalastukseen kuin onkimiseen ja pilkkimiseen tarvitsee 18 - 64-vuotiaan kalastajan maksaa kalastuksenhoitomaksu (www.mmm.fi), jonka lisäksi tarvitaan vielä kalastuslupa tai -maksu yleisvesiä lukuun ottamatta. Yleisveden rajat löytyvät peruskartoista.

Viehekalastajan tarvitsee hankkia kalastusoikeuden haltijan lupa tai maksaa maa- ja metsätalousministeriön läänikohtainen viehekalastusmaksu (www.mmm.fi). Kalastusoikeuden haltija voi olla kalastuskunta, yksityisveden omistaja tai kalaveden vuokraaja. Useammalla kuin yhdellä vavalla vetouisteleva tarvitsee aina kalastusoikeuden haltijan luvan yleisvesiä lukuun ottamatta.

Muuhun kalastukseen, kuten verkko- ja katiskakalastukseen sekä ravustukseen, tarvitaan aina kalastusoikeuden haltijan lupa. Poikkeuksena on ns. yleisvesi meressä, jossa kotitarve- ja virkistyskalastukseen ei tarvita kalastuslupaa.

Metsähallituksen kalastuslupia myy eräpalvelut

Voit etsiä kalastukseen sopivia kohteita Luontoon.fi-verkkopalvelusta hakulomakkeella.

Kuva: Jari KostetMetsähallitus myy viehe- ja virkistyskalastuslupia hallitsemilleen vesialueille. Myynnin järjestää Metsähallituksen eräpalvelut. Lupia voi ostaa eräpalveluiden nettikaupasta (www.eraluvat.fi) tai soittamalla myyntinumeroon 020 69 2424. Lisätietoa mm. lupatyypeistä, hinnoista ja virkistyskalastusalueista on vuosittain julkaistavassa eräpalveluiden Tuikki-lehdessä (www.e-julkaisu.fi) sekä verkkosivuilla (www.eraluvat.fi).

Joillain Metsähallituksen virkistyskalastusvesillä voi ostaa kalastusluvan paikan päällä suoraan matkapuhelimeen. Kalastaja soittaa automaattinumeroon ja näppäilee puhelun aikana kalastuskohteen nelinumeroisen tunnuksen. Sekä automaattinumerot, että kohteen tunnusnumerot näkyvät kalastuskohteen infotaulussa, Tuikki-lehdessä (www.e-julkaisu.fi) tai Eräluvat.fi-sivustolla (www.eraluvat.fi). Puhelun jälkeen kalastaja saa matkapuhelimeen tekstiviestin, johon vastataan näppäilemällä vastausviestiin oma nimi. Vastausviestin jälkeen kalastaja saa toisen tekstiviestin, joka toimii kalastuslupana. Ennen luvan ostamista ja kalastusta on tutustuttava kohteen kalastussääntöihin ja mobiililupaehtoihin. 

Lisätietoja

Lisätietoja kalastuksesta ja luvista:

Viimeisin päivitys 16.4.2014

Kalavale  

"Kun olin lapsi, kala oli tärkeä osa perheen ruokahuoltoa. Pikkupojan kädet kovettuivat soutamisesta ja aikaisia aamuherätyksiä riitti.

Mielessä on yhä idyllinen puuvene..."

 

Lue koko blogi: Yhteisö.luontoon.fi

yhteiso.luontoon.fi

   

Kuvat Blogit | Vieraskirja  

Metsähallitus, PL 94 (Vernissakatu 4), 01301 Vantaa, Vaihde 0205 64 100